» Nackdelar med plugg

Hej! Förra veckan skrev jag ett inlägg om fördelar med att gå i skolan. Jag tnkte nu vara tråkig och göra nackdelarna med att gå i skolan. Kom ihåg att det här är ur mitt perspektiv. Vissa utav nackdelarna kan dessutom vara lite positiva. Men nu sätter vi igång.
 
PLUGGET!
 

Fördelar:
 

1. Läxor.
Ingenting är nog jobbigare att ha läxor. Att plugga och ta en del av sin fritid och kanske sitt sociala liv. När man kommer hem vill man bara kunna slappna av och inte behöva tänka på skolan men tyvärr är inte livet så skönt alla gånger utan när man kommer hem från skolan måste man börja plugga igen. Inte alls kul!
 
2. Mycket att göra.
Ibland har man mycket i skolan med prov, läxor, redovisningar, nationella prov med mera och det är inte heller kul. Det påverkar hela kroppen! Man kan sova dåligt för att man sitter uppe halva nätterna för att kunna hinna plugga klart till till exempel ett prov. Det resulterar till att du är för trött dagen efter när provet är så att presterar sämre. Det blir bara en ond cirkel. Oftast så tycker jag att man har det jobbigt och mycket i skolan under typ februari, mars där någon gång. Eller är det bara jag? Men kom ihåg det viktigaste verktyget för att det inte ska bli lika mycket att göra på en gång är att planera! Tro mig alla mammor har sagt att man ska lägga upp glosorna till exempel och göra några glosor i taget varje dag och inte alla på en gång. Då fastnar det lättare också!
 
3. Stress.
Om man nu har mycket att göra vilket man många gånger har så resulterar det ofta till att man får olika "bieffekter" vilket är bland annat stress. Som jag skrev om sömnen så blir detta ochkså en ond cirkel. Om man blir stresad så kan man inte prestera lika bra och oftast kan man bli ännu mer stressad utav det. Jag minns en gång då jag skulle gra ett nationellt prov. Jag läste och läste samma mening hundra miljoner gånger och förstod ändå inte vad det stod. Meningen var på svenska och det var absolut ingen svår mening men eftersom jag var lite stressad innan provet så fick min hjärna kortslutning eller någonting. Och då kom en onda cirkeln. Jag blev ännu mer spressad för tt jag inte kunde ch då kunde jag definitivt inte läsa. Så jag fick försöka lugna ner mig innan jag försökte mig på provet igen och då gick det mycket lättare. Nu minns jag ine vad jag exakt fick för betyg på provet men jag vet att jag fick godkänt i alla fall.
 
4. Begränsad inkomst.
När man går i skolan så får man ju oblans studiebidraget som är på 1050kr. Det är en ganska låg summa men eftersom man inte har så många utgifter pga att man oftast bor hos sina föräldrar då så kan man göra lite vad man vill med pengarna. Men när jag levde på en där summan så hade jag råd med mina utgifter så som mobilräkning, gymkort och busskort. Men sen hade jag inte mycket mer pengar att leva för. Man blir ganska begränsad. man kan inte åka och hitta på saker med sina vänner, tex köra gokart tillsammans för man har inte råd. Det gör att man blir begränsad. Dock kfinns det ju sånna personer som orkar plugga och samtidigt jobba på kvällar eller helger. En gundkant till dem! Det skulle jag aldrig klarat själv.
 
5. Praktik.
Jag gick ju som sagt en lärlingsskola där jag hade halva min skolperiod på en praktikplats. Om man praktiserar mycket så blir det tillslut att man arbetar självständingt. Vilket resulterar till att man är lika duktig som en anställd. Vilket resulterar till att man nästan jobbar gratis. Visst jga fick ett "lärlingsbidrag" som var på 1000 kr men det var det enda. Vissa får bara matersättnign på typ 35kr per dag eller vad det nu är. Innan vi fick lärlingsbidrag så fick vi mattersättning på det priset i alla fall. Jag tycket man inte skulle får så lite pengar om man är lika duktig som en anställd och om man har praktiserat så länge. I slutet av trean så både arbetade jag extra och praktiserade på samma ställe vilket kändes ännu konstigare. Då blev det verkligen att jag arbetade gratis. Visst jag vet att man inte får göra vissa saker som praktikant. Man får bland nnat i mitt yrke inte deligera medicin. Jag hade bland annat deligering när jag arbetade när jag gick i trean men jag hade inte det när jag praktiserade då.
 
6.Vuxna bestämmer.
Det här är enligt mig både en positiv och negativ punkt för mig. När jag gick i skolan tyckte jag att det var jättejobbigt att det var alltid dem vuxna som bestämde hur det skulle vara på skolan med mera. Dem hade makten över än. Det var dem som gav oss betygen. Nu ska ju inte sånt här spela roll med betygen men tyvärr så finns det vissa lärare som gör sånt här. 
Men nu tycker jag det skulle vara skönt om en annan bestämde över mig. Jag är en sån med stora problem med beslutsångest och då skulle det vara skönt med en "vuxen" som bestämde hur jag skulle göra och stötta mig. Dem har lite mer makt och det är ganska skönt emellanåt men dem ska kunna lyssna och förstå och betämma saker utifrån elevens synvinkel också vilket många lärare är jätteduktiga på. Vi som elever har inte lika mycket ansvar och et kan vara skönt med inte så mycket ansvar.
 
7. Klasskamrater.
Alla är vi olika. Alla fungerar inte med alla. I en klass är det oftast många personer och då är det inte alltid att alla går ihop. Då kan det bli bråk eller dåliga stämmningar i klassen. Dock tycker jag att det är jätte skönt att man på gymnasiet oftast går lite bättre ihop. Eftersom man själv valt den utbildning så är man förmodligen lite intresserad av det och då har man ju ett gemensamt intresse. Jag tycker klassen blir mer tajt under gymnasiereioden. Alla treor i min skola kändes ett tag som en hel stor familj. 
 
8. Lärare.
Sen har vi ju dem där hemska lärare man itne heller går ihop med. Det kan vara om vad som helst. Vissa personkemier går bara inte ihop, vissa tycker att läraren har fel betyg eller omdöme, man kan bli arg eller frustrerad på läraren för att hon eller han inte kan förklara så att du förstår eller många andra anledningar. Då kan det vara motigt att gå till just dem lektionerna men man får helt enkelt försöka täka positivt och bita ihop. Det finns ett slut i den långa tunneln. Om du har en negativ lärare så kanske den läraren blir positiv och glad om du är det. Och kom ihåg, lärare an också ha dåliga dagar precis som du!
 
9. Prov.
Det finns prov, och så finns det någonting som är ännu värre än ett prov. Oförberedda prov! Den som uppfann den idiotiska idéen vill jag gärna träffa och fråga hur hon eller han tänkte. Nej skämt och sido. Prov är väl bra men typ 90% av klassen sitter ju och rpluggare några dagar innan och sedan har man glöömt allt dagen efter provet. Prov gör en bara stressad och det lyckas fylla i alla dem punkter jag skrivit om idag. Man blir stressad, man får läxor för att man måste plugga till provet, man får mycket att göra, man kan bli grinig på klasskompisar och lärare. Ja allt kan typ frstöras känns det ibland som om man får ett prov. Men det är bara att bita ihop och planera så blir inte provet så jobbigt som man egentligen tror.
 
Men det här var min lilla lista på nackdelar med skolan. Jag insåg nu att det var sju födelar jag fick ihop och 9 nackdelar men ändå så vill jag tillbaka till skolbänken? hur tänkte jag där? Jaja, många utav nackdelarna går ihop och är egentligen samma saker men men. 
 
Om några dagar kommer säkert fortsttnignen på mina för- och nackdelar och denna gång kommer det handla om jobbet.
 
Hoppas ni gillade mina för- och nackdelar så hörs vi!
 
Hejdå!
 
 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo